Ελιά: Διαδικασία παραγωγής λαδιού

2018-11-30

Σύμβολο ειρήνης, σοφίας, τύχης, νίκης ενώ το παράγωγό της τρέφει, προστατεύει, θεραπεύει και εμπνέει. Κανένα καρποφόρο δέντρο δεν υμνήθηκε, δε ζωγραφίστηκε, δεν τραγουδήθηκε στον τόπο μας όσο αυτό. Και φυσικά αναφέρομαι στην ελιά. Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου ενώ οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Σίγουρα αξίζει να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα στα παιδιά μας! 

Για την ελιά λοιπόν, έχω δημιουργήσει ένα τροχό όπου παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Αρχίζει με την συγκομιδή της ελιάς και το γνωστό λιομάζωμα μέχρι να φτάσει στο σπίτι μας και στα φαγητά μας. 

Το μόνο που θα χρειαστείτε να κάνετε είναι να εκτυπώσετε το αρχείο και να το κόψετε (προτιμήστε σκληρό χαρτονάκι για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα), ακολούθως να βγάλετε μια μικρή τρύπα στη μέση των δύο κύκλων και να περάσετε το στρογγυλό συνδετήρα χαρτιού (Roundhead paper fasteners) μέσα στις τρύπες και είναι έτοιμος! 

Στο αρχείο θα βρείτε και τις εικόνες ξεχωριστά από τον κύκλο για εξάσκηση στη σειροθέτηση με χρονική αλληλουχία. Μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να τις τοποθετήσουν στη σωστή σειρά στον κύκλο για να φτιάξουν τον δικό τους τροχό και να περιγράψουν αυτοί τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. 

Κάντε κλικ στο πιο κάτω κουμπί για να κατεβάσετε το αρχείο! 
Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις:

Χαρίστε στους μαθητές ή στα παιδιά σας το νέο ημερολόγιο 2021!

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας με τα παιδιά, έχουμε οργανώσει ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας αποκλειστικά για βρέφη και παιδιά από 9 μηνών μέχρι 4 χρονών.

Survivor party

2020-06-15

Εαν ψάχνεις την δράση στο πάρτι σου, αυτό είναι το κατάλληλο πρόγραμμα. Πολλά και διαφορετικά αγωνίσματα, στόχοι και ισορροπίες έρχονται στον χώρο που εσύ θα επιλέξεις.

Spa party

2020-06-15

Ένα πάρτι αποκλειστικά για κορίτσια. Μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και διασκέδασης που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς!

Disco Party

2020-06-13

Το απόλυτο ξεφάντωμα! Χορός, τραγούδι, μουσική, φωτορυθμικά! Αυτές οι 4 λέξεις χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών.

Ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας για παιδιά άνω των 6 χρονών. Ομαδικά παιχνίδια, διαγωνισμοί, δοκιμασίες. Μια αξέχαστη εμπειρία για παιδιά, έφηβους και οικογένειες.

Η κατασκευή αυτή αφορά το μάθημα Αγωγής Ζωής-Υγείας ενώ μπορεί να ενταχθεί στα θέματα Υγιεινής Διατροφής και Προσωπικής Υγιεινής. Είναι μια πολύ απλή, όμορφη και γρήγορη κατασκευή για παιδιά όλων των ηλικιών.