Πως να γίνει πιο εύκολο το διάβασμα στο σπίτι

2018-10-11

Η ώρα της κατ' οίκον μελέτης, για αρκετές οικογένειες, είναι από τις πιο δύσκολες ώρες της ημέρας. Μερικοί γονείς καταλήγουν να παρακαλούν, να φωνάζουν και να δωροδοκούν τα παιδιά τους για να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους. Διαβάζοντας τις πιο κάτω ιδέες, ίσως βρείτε αυτό που για εσάς και το παιδί σας ταιριάζει καλύτερα έτσι ώστε να τελειώσει επιτέλους αυτός ο εφιάλτης.

1. Καθορίστε μια ώρα έναρξης του διαβάσματος και προσπαθήστε να είστε σταθεροί σε αυτήν. Το έχω αναφέρει και σε άλλα άρθρα, η ρουτίνα για τα παιδιά είναι πολύ πολύ σημαντική. Η ώρα αυτή πρέπει σίγουρα να είναι μετά το φαγητό γιατί κανείς δε μπορεί να δουλέψει με άδειο στομάχι ενώ επίσης δεν πρέπει να είναι πολύ αργά το βράδυ όπου το παιδί θα είναι πολύ κουρασμένο, θα αρχίζει να νυστάζει και δε θα μπορεί να συγκεντρωθεί.

2. Δημιουργήστε ένα άνετο χώρο εργασίας χωρίς αντιπερισπασμούς. Αποφύγετε την κουζίνα όπου μπορεί κόσμος να μπαινοβγαίνει και να υπάρχει φασαρία. Καλό είναι επίσης αυτός ο χώρος να είναι μακριά από παιχνίδια και οθόνες.

3. Τοποθετήστε όλα τα αντικείμενα που χρειάζεται το παιδί σας για το διάβασμα (μολύβια, ξύστρα, κραγιόνια, χάρακα, γόμες κλπ.) μέσα σε ένα κουτάκι ή καλαθάκι οργανωμένα έτσι ώστε να μη σταματάει συνεχώς και να ψάχνει για να τα βρει.

4. Χρησιμοποιήστε ένα διάγραμμα για την εργασία στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε εσείς και το παιδί σας να βλέπετε εύκολα τι πρέπει να γίνει κάθε μέρα, χωρίς να ξεχάσετε τίποτα. Γράψτε σε αυτό τις ασκήσεις, τις εξετάσεις και οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις έχει το παιδί σας. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Μπορείτε και να το κατεβάσετε δωρεάν!

5. Σκεφτείτε ποιο είναι το στυλ μάθησης του παιδιού σας. Μερικά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα ακούγοντας, άλλοι βλέποντας ενώ κάποιοι άλλοι είναι πιο πρακτικοί. Παρατηρήστε πως μαθαίνει καλύτερα το παιδί σας και βοηθήστε το ανάλογα.

6. Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο. Κάποια παιδιά δουλεύουν καλύτερα όταν έχουν μια προθεσμία και αυτό τα βοηθάει να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερο. Επίσης, χρησιμοποιήστε το χρόνο διαβάσματος για να διδάξετε στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του.

7. Ελέγξτε την εργασία του παιδιού σας είτε περιστασιακά είτε τακτικά. Ζητήστε από το παιδί σας να ελέγξει ακόμα μια φορά μια άσκηση αν εντοπίσατε κάποιο λάθος έτσι ώστε να του δώσετε την ευκαιρία να εντοπίσει μόνο του το λάθος και αν δεν το βρει δείξτε του που είναι το λάθος. Εάν και πάλι δε μπορεί να το εντοπίσει εξηγήστε του ποιο είναι το λάθος και βοηθήστε το να βρει τη σωστή απάντηση χωρίς να του την πείτε απλά εσείς. Ακολούθως, εάν το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει τη δραστηριότητα κι εσείς δε γνωρίζετε πώς να το βοηθήσετε αφήστε μια σημείωση στο δάσκαλο. Να είστε σίγουροι πως όσο πιο φρέσκο είναι στο μυαλό του παιδιού σας τόσο πιο εύκολο είναι να καταλάβετε πού και γιατί έκανε λάθος. Αν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας τώρα, μην το αφήσετε για το δάσκαλο που θα το διορθώσει μετά από λίγες μέρες.

ΟΜΩΣ: Μην κάνετε ΠΟΤΕ εσείς τα μαθήματα του παιδιού σας. Όπως ανέφερα και πιο πάνω εξηγήστε του πώς να το επιλύσει, δώστε του μικρές ενδείξεις, πείτε του παρόμοιες ερωτήσεις και παραδείγματα αλλά ποτέ μη δώσετε απλά έτοιμη την απάντηση.

8. Αν το παιδί σας παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες την ώρα της μελέτης στο σπίτι μιλήστε πρώτα με το δάσκαλό του. Συζητήστε μαζί του ότι σας απασχολεί, ζητήστε να σας προτείνει ιδέες για το πώς να διευκολύνετε το παιδί σας ή αν υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για την εκμάθηση του θέματος που ίσως δυσκολεύει το παιδί σας.

Το πιο σημαντικό: 

Μην αφήσετε το χρόνο να περάσει περιμένοντας να δείτε αν συνεχίσει να δυσκολεύεται. Μην περιμένετε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς γιατί μετά θα είναι αργά. Η εκπαίδευση χρειάζεται γερές βάσεις ενώ κάθε μικρό τουβλάκι στηρίζεται πάνω στο προηγούμενο. Βοηθήστε το παιδί σας σήμερα! 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις:

Χαρίστε στους μαθητές ή στα παιδιά σας το νέο ημερολόγιο 2021!

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας με τα παιδιά, έχουμε οργανώσει ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας αποκλειστικά για βρέφη και παιδιά από 9 μηνών μέχρι 4 χρονών.

Survivor party

2020-06-15

Εαν ψάχνεις την δράση στο πάρτι σου, αυτό είναι το κατάλληλο πρόγραμμα. Πολλά και διαφορετικά αγωνίσματα, στόχοι και ισορροπίες έρχονται στον χώρο που εσύ θα επιλέξεις.

Spa party

2020-06-15

Ένα πάρτι αποκλειστικά για κορίτσια. Μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και διασκέδασης που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς!

Disco Party

2020-06-13

Το απόλυτο ξεφάντωμα! Χορός, τραγούδι, μουσική, φωτορυθμικά! Αυτές οι 4 λέξεις χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών.

Ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας για παιδιά άνω των 6 χρονών. Ομαδικά παιχνίδια, διαγωνισμοί, δοκιμασίες. Μια αξέχαστη εμπειρία για παιδιά, έφηβους και οικογένειες.

Η κατασκευή αυτή αφορά το μάθημα Αγωγής Ζωής-Υγείας ενώ μπορεί να ενταχθεί στα θέματα Υγιεινής Διατροφής και Προσωπικής Υγιεινής. Είναι μια πολύ απλή, όμορφη και γρήγορη κατασκευή για παιδιά όλων των ηλικιών.