10+1 εύκολα και οικονομικά παιχνίδια για παιδιά 9 μηνών +

2019-01-18

Με απλά υλικά τα οποία έχετε στο σπίτι, πολύ πιο εύκολα απ' όσο φαντάζεστε, μπορείτε να απασχολήσετε τα παιδιά σας για ατελείωτες ώρες. Πιο κάτω σας παρουσιάζω μερικές ιδέες που μπορεί να σας εμπνεύσουν για να δημιουργήσετε κι εσείς ακόμη περισσότερα παιχνίδια για τα παιδιά σας. 


 1. Φτιάχνω μικρόφωνα! 

Με δύο μόνο υλικά (πλαστικές μπαλίτσες και ρολό) μπορείτε να παίξετε πολλά παιχνίδια. Αρχικά για τα μικρά μας παιδάκια μπορούμε να τους ζητήσουμε να τοποθετούν τις μπάλες πάνω σε κάθε ρολό για να φτιάξουν μικρόφωνα. Αυξάνοντας λίγο το βαθμό δυσκολίας μπορείτε να τους ζητήσετε να τα τοποθετούν το ένα πάνω στο άλλο φτιάχνοντας πύργους. Έτσι θα εξασκηθούν στον συντονισμό χεριού ματιού, στην αδρή κινητικότητα και στη συγκέντρωση τους. Στη συνέχεια, μπορούν να κρατούν τα μικρόφωνα και να κάνουν ένα αγώνα (κάτι αντίστοιχο με τις αυγοδρομίες). Χρησιμοποιήστε ρολό με διάφορα μεγέθη για να αλλάξετε το επίπεδο δυσκολίας. 


 2. Πάζλ 

Φτιάξτε το δικό σας πάζλ με αντικείμενα της κουζίνας. Ζωγραφίστε πάνω στο χαρτί το περίγραμμα κάθε αντικειμένου και αφήστε το παιδί να βρει που ταιριάζει το κάθε ένα από αυτά. Για να το κάνετε ακόμα πιο δύσκολο, μπορείτε να βρειτε αντικείμενα με το ίδιο σχήμα αλλά διαφορετικό μέγεθος και να μιλήσετε για τις έννοιες μικρό-μεγάλο ή για τα σχήματα. Ονομάστε κάθε φορά το αντικείμενο που τοποθετείτε στην κάθε θέση. 

3. Πολύχρωμο αναδευτήρι

 Γεμίστε τον αναδευτήρα σας με pom pom. Ναι σωστά διαβάσατε! Με pom pom. Τοποθετήστε όσο πιο πολλά χωράει. Χρησιμοποιήστε διάφορα μεγέθη. Αφήστε το παιδάκι σας να προσπαθήσει να τα βγάλει. Πάρτε ένα δίσκο ή ένα μπολ για να τα τοποθετεί μέσα. Είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα εξάσκησης της λεπτής κινητικότητας. Στη συνέχεια δείξτε στο παιδάκι πως να τα τοποθετεί και πάλι μέσα. Για πιο μεγάλες ηλικίες, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να βγάλει μόνο το pom pom με το συγκεκριμένο χρώμα που θα του πείτε. 

 4. Καλαμάκια από μακαρόνια

Μια λίγο πιο δύσκολη δραστηριότητα για τους πολύ μικρούς μας φίλους. Φτιάξτε δύο-τρεις μπαλίτσες από ζυμαράκι και τοποθετήστε τις μέσα σε ένα δίσκο μπολ ή πιάτο. Στερεώστε πάνω στην κάθε μπάλα ένα καλαμάκι και σε ένα άλλο μπολ τοποθετήστε μακαρόνια πέννες. Στη δραστηριότητα αυτή το παιδί θα πρέπει να περάσει από τα καλαμάκια τα μακαρόνια. Και στη συνέχεια να τα γεμίσει και να τα αδειάσει. Είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα εξάσκησης της λεπτής κινητικότητας καθώς και του συντονισμού ματιού-χεριού. Για να το κάνετε ακόμη πιο δύσκολο μπορείτε αντί καλαμάκι να τοποθετήσετε μακαρόνια σπαγγέτι σε πιο μεγάλα παιδάκια. 

5. Βρες τη σωστή θέση

Μαζέψτε 2-3 είδη από πώματα τα οποία έχετε στο σπίτι. Έπειτα, πάρτε ένα άδειο δοχείο έτοιμης σκόνης γάλακτος και χαράξτε τρύπες ανάλογα με το μέγεθος των πωμάτων που επιλέξατε. Καλέστε το παιδί να τοποθετήσει τα πώματα μέσα στο δοχείο από την ανάλογη τρύπα. Από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των περισσότερων παιδιών. 

6. Παίζω εναλλακτικά με την τράπουλα

Χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο δοχείου με την προηγούμενη δραστηριότητα βγάλτε τώρα μια πολύ μικρή τρύπα, ίσα ίσα που να χωράει μέσα ένα τραπουλόχαρτο. Δώστε στο παιδί σας λίγα τραπουλόχαρτα και άστε το να δοκιμάσει να τα περάσει μέσα στην τρύπα. Θα δείτε ότι θα ζητάει να το παίξει ξανά και ξανά. 

7. Λαβύρινθος- Τούνελ

Συλλέξτε ρολά σε διαφορετικά μεγέθη και 3-4 χάρτινα ποτηράκια. Βάψτε τα ποτήρια με διαφορετικά χρώματα έτσι ώστε να ταιριάζουν με τα χρώματα των pom pom που έχετε στο σπίτι. Στη συνέχεια κόψτε τις βάσεις των ποτηριών. Τα ρολά μπορείτε είτε να τα αφήσετε όπως είναι είτε να τα κόψετε. Κοιτάξτε την πιο κάτω φωτογραφία για να πάρετε ιδέες για το πως θα μπορούσατε να τα κόψετε. Έπειτα, κολλήστε τα ποτήρια σε ένα ελεύθερο τοίχο του σπιτιού (είτε με ταινία είτε με blue-tag για να βγαίνει εύκολα μετά) αρχικά τα ποτήρια με τα χρώματα και μετά τα ρολά με όποιο τρόπο θέλετε εσείς. Μπορείτε να αλλάξετε το βαθμό πολυπλοκότητας ανάλογα από την ηλικία του παιδιού σας. Κάτω στο πάτωμα τοποθετήστε ένα μεγάλο δίσκο για να πέφτουν τα pom pom μέσα ή αν θέλετε να πέφτουν ξεχωριστά το κάθε χρώμα τοποθετήστε μικρά μπολ στο τέλος κάθε τούνελ-λαβύρινθου. Προσέξτε το μέγεθος των pom pom που θα χρησιμοποιήσετε. Τα πολύ μικρά μπορεί να είναι εύκολα στην κατάποση σε περίπτωση που έχετε μικρό παιδάκι. 

8. Από το ένα μπολ στο άλλο

Μέσα σε ένα δίσκο τοποθετήστε δύο μικρά μπολ. Μέσα στο ένα από τα δύο μπολ τοποθετήστε υλικά τα οποία έχετε στην κουζίνα σας. Για μικρά παιδάκια θα πρότεινα καρύδια και κάστανα που είναι αρκετά μεγάλα ενώ στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μακαρόνια, φασόλια, φακές, ρύζι κλπ. Δώστε στο παιδί ένα κουτάλι και αφήστε το να μεταφέρει τα αντικείμενα από το ένα μπολ στο άλλο. Εγώ ξεκίνησα με ένα κουτάλι-δοσομετριτή το οποίο ήταν αρκετά βαθύ έτσι ώστε να μην χύνονται εύκολα τα μακαρόνια. Ακολούθως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτάλι σούπας, γλυκού αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας ή να αλλάξετε το υλικό το οποίο μεταφέρουν σε κάτι μικρότερο. Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή το παιδί σας θα μάθει να κρατάει σωστά ένα κουτάλι χωρίς να χύνει το φαγητό κι αυτό θα το βοηθήσει να γίνει πιο ανεξάρτητο. 

9. Βγάζω τα κοτσάκια

Ειδικά όσοι γονείς έχουν κορίτσια στο σπίτι σίγουρα έχουν αμέτρητα κοτσάκια για τα μαλλιά. Περάστε τα όλα σε ένα ρολό κουζίνας και αφήστε το παιδί να δοκιμάσει να τα βγάλει. Για να το κάνετε πιο δύσκολο μπορείτε αντί κοτσάκια να βάλετε λαστιχάκια ενώ επίσης στα πιο μεγάλα παιδιά μπορείτε να ζητήσετε να τα τοποθετούν και πίσω στο ρολό. Στην πιο κάτω φωτογραφία θα δείτε ότι έχω χρησιμοποιήσει και κοτσάκια με pom pom για να μπορούν να βγαίνουν εύκολα ενώ έχω τοποθετήσει και πιο μικρά κοτσάκια τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια για να τα βγάλουν. 

10. Καλαμάκια στο μπουκάλι

Αφαιρέστε το καλαμάκι που υπάρχει ήδη στο πλαστικό μπουκάλι. Κόψτε στη μέση διάφορα καλαμάκια μιας χρήσης και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα μικρό πλαστικό ποτήρι. Καλέστε το παιδί να παίρνει ένα - ένα τα καλαμάκια και να τα τοποθετεί μέσα στο πλαστικό μπουκάλι. Στη συνέχεια, άστε το να δοκιμάσει να ανοίξει το μπουκάλι και να τοποθετήσει πίσω στο ποτήρι τα καλαμάκια. Αν χρησιμοποιήσετε μπουκαλάκι από μπαχαρικά με μπατονέτες ή οδοντογλυφίδες ο βαθμός δυσκολίας σίγουρα θα αλλάξει. Προσοχή με τις οδοντογλυφίδες, εννοείτε πάντα με επίβλεψη. 

11. Ανοίγω και κλείνω

Δώστε στο παιδί σας οτιδήποτε ανοίγει και κλείνει. Θα ασχολείται με αυτά για αρκετή ώρα. Αρχίστε με ένα δοχείο φαγητού που ανοίγει και κλείνει εύκολα ή με ένα κουτί κοσμημάτων, στη συνέχεια δώστε του κάποιο με διαφορετικό καπάκι, άλλο που ανοίγει βιδωτά κλπ. Μπορείτε επίσης να βρείτε διάφορα δοχεία που να χωρούν το ένα μέσα στο άλλο. Έτσι, κάθε φορά που θα ανοίγει κάποιο δοχείο θα βρίσκει κι άλλο μικρότερο για να ανοίξει. Στο τελευταίο και πιο μικρό κουτί βάλτε μια μικρή έκπληξη. Είναι μια υπέροχη πρακτική άσκηση για να αρχίσει το παιδί να δουλεύει τους μυες των χεριών του. Ταυτόχρονα βοηθάει το παιδί να μάθει ν' ανοίγει και να κλείνει δοχεία αρχίζοντας να αναπτύσσει την αίσθηση της τάξης και ενοιών μεγέθους. 

Ειδικότερα τα παιδιά κοντά στα 1 χρονών λατρεύουν να βάζουν και να βγάζουν το οτιδήποτε απ' οπουδήποτε πραγματικά. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες είναι επηρεασμένες από τη Μοντεσσοριανή μέθοδο διδασκαλίας και συγκεκριμένα από τις δραστηριότητες πρακτικής ζωής της μεθόδου αυτής, όπου το παιδί αρχίζει να ανεξαρτηκοποιείται και να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του.  Το μυστικό όμως είναι να βρείτε τι είναι αυτό που αρέσει περισσότερο στο δικό σας παιδί και του τραβάει την προσοχή. Αν το βρείτε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ακολουθήσετε..

 "Follow the child"

 Maria Montessori 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις:

Χαρίστε στους μαθητές ή στα παιδιά σας το νέο ημερολόγιο 2021!

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας με τα παιδιά, έχουμε οργανώσει ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας αποκλειστικά για βρέφη και παιδιά από 9 μηνών μέχρι 4 χρονών.

Survivor party

2020-06-15

Εαν ψάχνεις την δράση στο πάρτι σου, αυτό είναι το κατάλληλο πρόγραμμα. Πολλά και διαφορετικά αγωνίσματα, στόχοι και ισορροπίες έρχονται στον χώρο που εσύ θα επιλέξεις.

Spa party

2020-06-15

Ένα πάρτι αποκλειστικά για κορίτσια. Μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και διασκέδασης που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς!

Disco Party

2020-06-13

Το απόλυτο ξεφάντωμα! Χορός, τραγούδι, μουσική, φωτορυθμικά! Αυτές οι 4 λέξεις χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών.

Ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας για παιδιά άνω των 6 χρονών. Ομαδικά παιχνίδια, διαγωνισμοί, δοκιμασίες. Μια αξέχαστη εμπειρία για παιδιά, έφηβους και οικογένειες.

Η κατασκευή αυτή αφορά το μάθημα Αγωγής Ζωής-Υγείας ενώ μπορεί να ενταχθεί στα θέματα Υγιεινής Διατροφής και Προσωπικής Υγιεινής. Είναι μια πολύ απλή, όμορφη και γρήγορη κατασκευή για παιδιά όλων των ηλικιών.

Τα καρναβάλια πλησιάζουν κι όλοι ψάχνουμε ιδέες για αποκριάτικα κοστούμια για εμάς και τα παιδιά μας. Πως θα σας φαινόταν όμως, να στολίσετε και το παιδικό καροτσάκι στο ίδιο θέμα με την στολή του παιδιού σας; Κάποιοι το έχουν σκεφτεί ήδη!

Πολύ συχνά, ιδιαίτερα στο νηπιαγωγείο, μας δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθούμε με διάφορες αντίθετες έννοιες. Πιο κάτω, έχω φτιάξει για εσάς 32 διαφορετικές αντίθετες έννοιες οι οποίες αναπαριστούνται σε εικονική και λεκτική μορφή. Αποθηκεύστε και τυπώστε τις. Για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα πλαστικοποιήστε τις.

Πλησιάζουν οι 14 Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη σε όσους αγαπούν και αγαπιούνται! Όχι μόνο στα ερωτευμένα ζευγάρια αλλά σε όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους. Δέστε το σαν μια ακόμη ευκαιρία για να εκφράσετε την αγάπη σας και τα συναισθήματά σας στα κοντινά σας άτομα. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία αυτή και αντί να αγοράσετε κι άλλα δώρα, φτιάξτε μια...

Το εκπαιδευτικό υλικό που φιλοξενείται στο ιστολόγιο bee-kids.webnode.gr από την Ιωάννου Ιωάννα, διατίθεται με άδεια Creative                                                                   Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .                                                      © 2018 bee-kids.webnode.gr. All rights reserved. Author Ioanna Ioannou. Cyprus
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!