Κινητικά παιχνίδια εσωτερικού χώρου για τις βροχερές μέρες!

2019-01-11

Αναρωτιέστε τι να κάνετε με τα παιδιά σας τις δύσκολες εκείνες μέρες που πρέπει να παραμείνετε μέσα στο σπίτι; Ψάχνετε τρόπους για να μ βαριούνται τα παιδιά σας στο σπίτι και να απελευθερώσουν όλη αυτή την ενέργεια που έχουν χωρίς να γίνεται ένα χάος στο σπίτι; Η λύση είναι εδώ! Σας έχω φτιάξει μια λίστα με κάποια από τα πιο ωραία, κατά τη γνώμη μου (ως ψυχαγωγός αλλά και ως εκπαιδευτικός), παιχνίδια που μπορείτε να δοκιμάσετε με τα παιδιά σας στο σπίτι. Τα έχω χωρίσει σε κατηγορίες ανάλογα με τα υλικά που θα χρειαστείτε.


Παιχνίδια με ταινία

1. Κόψτε και κολλήστε 5-10 γραμμές (ανάλογα από τον βαθμό δυσκολίας και την ηλικία του παιδιού σας) στο πάτωμα ή στο χαλί σας. Ονομάστε την πρώτη γραμμή ως εκκίνηση ή αν θέλετε γράψτε το πάνω στην ταινία και δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά σας. 

α. Πηδώ όσο πιο μακριά μπορώ (με δύο πόδια ή κουτσό ή προς τα πίσω)

β. Πηδώ από γραμμή σε γραμμή (με δύο πόδια και μετά κουτσό, αφήνω μια γραμμή και πηδώ στην επόμενη, ανάποδα- προς τα πίσω). Συνεχίστε με ένα διαγωνισμό τρέχοντας όσο πιο γρήγορα μπορείτε μέχρι την τελευταία γραμμή. 

γ. Δοκιμάστε με κλειστά χέρια ή πίσω στην πλάτη και με ανοικτά, με φόρα ή χωρίς και συζητήστε τη διαφορά που βλέπετε. 

δ. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το πόδι μου αν το άλλο μου πόδι πατάει στη γραμμή της έναρξης; 

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τα διαστήματα μεταξύ των γραμμών ή οτιδήποτε άλλο φανταστείτε!

2. Φτιάξτε δρόμους για τα αυτοκινητάκια. 

Κολλήστε την ταινία στο πάτωμα, στο χαλί, στον τοίχο ή ακόμη και στο τραπεζάκι. Χρησιμοποιήστε χαρτοταινία η οποία θα βγαίνει σίγουρα πολύ πιο εύκολα και δε θα αφήνει σημάδια ενώ σκεφτείτε έπιπλα που δε θα σας χαλάσουν αν τοποθετήσουν τα αυτοκινητάκια πάνω. Όσο πιο μακρυς είναι ο δρόμος πο θα φτιάξετε τόσο πιο πολλή και η γυμναστική! Σκεφτείτε έξω απ' το κουτί και άστε το παιδί να δημιουργήσει! Χρησιμοποιήστε κι άλλα υλικά όπως τα τουβλάκια, τα σπιτάκια ή τα ζωάκια, φτιάξτε γειτονιές, δάση, φάρμες κλπ. Μια άλλη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ρολό από χαρτί και να ζωγραφίσετε πάνω το δρόμο, τη γειτονιά κλπ έτσι ώστε και πάλι ο δρόμος να είναι αρκετά μακρύς για να υπάρχει και κίνηση στο παιχνίδι. 

3. Βασιλέας ή αλλιώς κουτσό! 

Έχουμε συνδέσει αυτό το παιχνίδι με εξωτερικό χώρο, αλλά φυσικά, μπορεί να γίνει και σε εσωτερικό χώρο. Με τους ίδιους κανόνες, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Απλά χρησιμοποιήστε ταινία για τα τετραγωνάκια. Για τους αριθμούς αν δεν έχετε αυτοκόλλητα που να αναγράφονται πάνω αριθμοί μπορείτε να γράψτε με μαρκαδόρο πάνω σε χαρτί και να το κολλήσετε με ταινία ή ακόμη καλύτερα να το πλαστικοποιήσετε για καλύτερη ανθεκτικότητα. 

4. Πήδηξε στο κουτί

Φτιάξτε τετραγωνάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού και τοποθετήστε ή γράψτε μέσα κάτι (ανάλογα από την ηλικία του παιδιού σας). Μπορεί να είναι ένα ζωάκι, αριθμοί, γράμματα, χρώματα κλπ. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί σας να πηδήξει μέσα στο κουτί που:

-βρίσκετε ένα ζώο της ζούγκλας

-βρίσκετε το ζώο που κάνει μπεεε

-αναγράφετε ο αριθμός 5

-αναγράφετε το άθροισμα της εξίσωσης 5+5

-αναγράφετε το γράμμα Α

-αναγράφετε το πρώτο γράμμα της λέξεις Αεροπλάνο

-έχει χρώμα μπλε

-βλέπουμε όταν αναμίξουμε κίτρινο με κόκκινο μαζί.

Αλλάξτε την ταχύτητα των οδηγιών που δίνεται για να αυξήσετε το ενδιαφέρον και στη συνέχεια αφήστε και το παιδί σας να σας δίνει οδηγίες. 

5. Λαβύρινθος με διάδρομο laser!

Εκμεταλλευτείτε όποιο διάδρομο έχετε στο σπίτι και κολλήστε από τη μια πλευρά του τοίχου στην άλλη χαρτοταινία σε διάφορα ύψη. Μπλέξτε την, κολλήστε την διαγώνια, δε διαφορετικές αποστάσεις η μια με την άλλη. Ζητήστε από το παιδί σας να προσπαθήσει να περάσει από την άλλη πλευρά χωρίς να τον αγγίξει το laser! Μπορείτε επίσης να το φτιάξετε με κορδέλα ή με σχοινί και να κολλήσετε τις άκρες στον τοίχο με ταινία. 


Παιχνίδια με μπαλόνια

Όλα τα παιδιά τρελαίνονται για τα μπαλόνια! Και την ίδια στιγμή τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε είναι πραγματικά άπειρα. 

5. Μην αφήσεις το μπαλόνι να αγγίξει το πάτωμα

Μπορείτε να το παίξετε με διάφορους τρόπους. Είτε χτυπώντας το με το χέρι, είτε φυσώντας το, είτε χτυπώντας το με ένα κουτάλι ή ένα άλλο αντικείμενο. 

6. Τοποθετήστε το μπαλόνι σε διάφορα μέρη του σώματος

Τοποθετήστε το ανάμεσα στα πόδια και περπατήστε όπως οι πιγκουίνοι, πηδήξτε με αυτό ή τρέξτε. Τοποθετήστε το κάτω από τη μασχάλη σας, στο κεφάλι και στο πόδι για ισορροπία ή κάτω απ' το σαγόνι και κρατήστε το στον λαιμό! Μη διστάσετε να το δοκιμάστε και μαζί με το παιδί σας. Κρατήστε το με τα κεφάλια σας, τις κοιλιές σας κλπ και περπατήστε μια απόσταση μαζί! Θα ξεκαρδιστείτε στα γέλια! Στην πιο κάτω φωτογραφία σας δείχνω διάφορα παραδείγματα με τις μπαλονομαχίες μας από πάρτι γενεθλίων

7. Πετόσφαιρα με μπαλόνι

Δέστε ένα σχοινί με δύο καρέκλες και θεωρήστε ότι είναι το δίκτυ σας. Προσπαθήστε να περάσει το μπαλόνι στην άλλη πλευρά χωρίς να πέσει στο πάτωμα.

8. Φύσηξε το μπαλόνι

Τοποθετήστε το μπαλόνι στο πάτωμα και ζητήστε από το παιδί να το φυσήξει μέχρι τη γραμμή τερματισμού που θα θέσετε. 


Άλλα παιχνίδια...

9. Πισινούλα με μπάλες

Φουσκώστε την ξεχασμένη πισινούλα από το καλοκαίρι και τοποθετήστε πλαστικές μπάλες στο εσωτερικό! Σίγουρα θα το λατρέψουν ιδιαίτερα τα πιο μικρά παιδιά!

10. Παιχνίδια με ζάρια

Και φυσικά για το τέλος αφήνω τα παιχνίδια με ζάρια! Έχω φτιάξει δύο ήδη ζαριών, το ένα με μιμήσεις ζώων και το άλλο με διάφορες ασκησούλες γυμναστικής. Για το ζάρι με μιμήσεις κάντε κλικ εδώ και για το ζάρι με ασκήσεις κάντε κλικ εδώ. Μπορείτε να τα κατεβάσετε εντελώς δωρεάν! 

Τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξτε πραγματικά είναι άπειρα! Αν στο παιδί σας αρέσει η μουσική παίξτε διάφορα μουσικοκινητικά παιχνίδια και χορέψτε μαζί! 

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα τι αρέσει στο παιδί σας! Το μόνο που χρειάζετε είναι καλή διάθεση και φαντασία! Ξεχάστε λοιπόν πως είναι ο καιρός έξω απ' το παράθυρο και κρατήστε τα παιδιά σας υγιή και τον χειμώνα! 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις:

Χαρίστε στους μαθητές ή στα παιδιά σας το νέο ημερολόγιο 2021!

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας με τα παιδιά, έχουμε οργανώσει ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας αποκλειστικά για βρέφη και παιδιά από 9 μηνών μέχρι 4 χρονών.

Survivor party

2020-06-15

Εαν ψάχνεις την δράση στο πάρτι σου, αυτό είναι το κατάλληλο πρόγραμμα. Πολλά και διαφορετικά αγωνίσματα, στόχοι και ισορροπίες έρχονται στον χώρο που εσύ θα επιλέξεις.

Spa party

2020-06-15

Ένα πάρτι αποκλειστικά για κορίτσια. Μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και διασκέδασης που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς!

Disco Party

2020-06-13

Το απόλυτο ξεφάντωμα! Χορός, τραγούδι, μουσική, φωτορυθμικά! Αυτές οι 4 λέξεις χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών.

Ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας για παιδιά άνω των 6 χρονών. Ομαδικά παιχνίδια, διαγωνισμοί, δοκιμασίες. Μια αξέχαστη εμπειρία για παιδιά, έφηβους και οικογένειες.

Η κατασκευή αυτή αφορά το μάθημα Αγωγής Ζωής-Υγείας ενώ μπορεί να ενταχθεί στα θέματα Υγιεινής Διατροφής και Προσωπικής Υγιεινής. Είναι μια πολύ απλή, όμορφη και γρήγορη κατασκευή για παιδιά όλων των ηλικιών.

Το εκπαιδευτικό υλικό που φιλοξενείται στο ιστολόγιο bee-kids.webnode.gr από την Ιωάννου Ιωάννα, διατίθεται με άδεια Creative                                                                   Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .                                                      © 2018 bee-kids.webnode.gr. All rights reserved. Author Ioanna Ioannou. Cyprus
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!